Alkoholism hos män och kvinnor: - biologiska skillnader? - Söderpalm, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Det föreligger reella könsskillnader avseende prevalenstal för alkoholism, alkoholismens ärftlighetsgång, samsjuklighet med annan psykiatrisk sjukdom, samt alkoholens farmakokinetik. Mycket talar för att det finns reella könsskillnader även vad gäller känsligheten för alkoholens toxiska effekter, även om en del av dessa skillnader skulle kunna förklaras av de farmakoki netiska skillnaderna (dvs kvinnan utsätts helt enkelt för högre koncentrationer av de toxiska ämnena). Könsskillnader avseende alkoholens farmakodynamiska effekter är inte lika välbe lagda men har å andra sidan inte studerats i lika hög grad. Däremot finns det en tydlig teoretisk grund, sammanhängande med alkoholens verkningsmekanism, som gör det troligt att sådana farmakodynamiska skillnader finns.