Självrapporterad trötthet bland ambulanssjuksköterskor under ambulanskörning: En svensk enkätstudie - Lundälv, Jörgen (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Syftet med studien var att studera subjektiva upplevelser om riskfaktorer vid ambulanskörning med särskild tonvikt på trötthet, alkoholförekomst, skiftarbete och avvikelserapportering bland ambulanssjuksköterskor i Sverige. Problem med trötthet hos ambulansförare var vanliga. Trots att ambulanssjuksköterskorna var medvetna om riskerna med trötthet valde de ändå att köra ambulans i samband med utryckningskörning. 66 procent av ambulanssjuksköterskorna har kört ambulansfordon trots att de kände sig väldigt trötta. Var tredje ambulanssjuksköterska uppgav att de kände en kollega som hade alkoholproblem. Flera åtgärder för att förändra kulturen och förebygga ohälsa och ambulanssäkerhet synliggjordes. 55 procent av deltagarna svarade också att de inte fått någon återkoppling på de incidentrapporter de gjort till sina arbetsgivare. En slutsats är att deltagarna vill ha ett nationellt körkort som kan garantera både grundutbildning och vidareutbildning för ambulansförare.