Narrativ medicin och medicinsk humaniora - Bernhardsson, Katarina (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Narrativ medicin och medicinsk humaniora är två närliggande akademiska fält som båda på olika sätt möjliggör interdisciplinära möten mellan medicin och humanvetenskaperna, och som är på framväxt sedan ett par decennier både internationellt och i Sverige. De två fälten har olika fokus, men också många överlappande intressen. I den här artikeln tecknas konturerna av medicinsk humaniora och narrativ medicin och relationen mellan dem, liksom svårigheterna i att enkelt definiera vad de inkluderar. Artikeln diskuterar hur fälten har vuxit fram internationellt och i Sverige. Artikeln gör också ett fördjupande nedslag i den pedagogiska verksamheten vid Lunds universitet, där medicinsk humaniora med narrativt fokus är en del av läkarutbildningen, och lyfter fram vad studenterna uppfattar att studier i området ger.