Begravning utan ceremoni: Om kunskapsläget kring samtidens största förändring av begravningsskick - Willander, Erika (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Sedan 2008 har andelen som begravs i Sverige utan ceremoni ökat från två procent till nio procent (med en toppnotering pandemiåret 2020 på 11 procent). Enligt Sveriges begravningsentreprenörer kan en begravning utan ceremoni förstås som en direktkremering där hämtning, transport och gravsättning sker helt utan närståendes medverkan. Den här artikeln sammanfattar de svenska rapporter och uppsatser som finns om begravningar utan ceremonier tillsammans med det internationella forskningsläget. De svenska undersökningarna antyder att nya typer av personliga och privata ceremonier kan ha ersatt borgerliga och religiösa ceremonier. Det internationella forskningsläget pekar mot att avstå från ceremoni kan öka risken för förlängd och fördjupad sorg (komplicerad sorg). Tidigare forskning förbiser vad den ökande sannolikheten att ingen kommer till ens begravning har för konsekvenser för dem som lider av ensamhet.