Kan en berättelse bota cancer? - Hellström, Andreas; Eriksson, Erik; Berggren, Tove; Persson Johansson, Leine (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Att få en cancerdiagnos kan leda till en djup känsla av ensamhet och isolering, trots stöd från nära och kära. Många känner att deras upplevelser inte fullt ut förstås av andra. Artikeln fokuserar på berättandets roll för cancerberörda på Kraftens Hus - en social innovation skapad av och för cancerpatienter - där ett centralt mål har varit att skapa en plats där cancerberörda kan möta andra i liknande situationer. Genom att dela berättelser och erfarenheter formas en gemenskap som bryter tystnaden och minskar känslor av ensamhet. Berättelserna på Kraftens Hus fungerar som en läkande kraft, inte genom att bota sjukdomen, men genom att lindra känslomässig smärta och rädsla. Dessa delade berättelser ger styrka och hopp för att möta framtiden.