Nationella folkhälsoprogram i Norden - Karlberg, Ingvar (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
WHO har haft ett avgörande inflytande på begreppen hälsa och folkhälsa och på strategier för att förbättra hälsan i befolkningen. Emellertid har begreppet hälsa förändrats under femtio år till att numera inte ses som ett mål utan som ett medel för individen att uppnå sina livs mål. Samtidigt har folkhälsostrategierna kommit att i högre grad rikta in sig på att minska ojämlikheter i hälsa mellan grupper i befolkningen, snarare än att förbättra det allmänna hälsoläget. Detta illustreras av att den femte världskon gressen om hälsofrämjande arbete år 2000 hade som tema "Bridging the equity gap". Detta "equity gap" kan finnas mellan nationer och inom nationer. Samtliga nordiska nationella folkhälso-program siktar mot minskade ojämlikheter i hälsa. Det målet kan vara överordnat eller jämställt med målet bättre allmän hälsa - längre liv. Det isländska programmet är mest inriktat på allmän förbättring av hälsan i befolkningen och det svenska i andra änden av spektrum mest fokuserat på ojämlikheter i hälsa.