Anhörigvårdens omfattning i Sverige - Johansson, Lennarth; Sundström, Gerdt (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Artikeln går igenom teorier och metaforer kring anhöriginsatser för äldre samt prövar dem emot tillgänglig forskning och ny empiri. Slutsatsen är att anhörigvården är omfattande och växande. Institutions vården krymper och en allt större andel av omsorgen för hemmaboende äldre utförs av anhöriga. Artikeln diskuterar också brister i omsorgsstatistiken och implikationer av utvecklingen för vår syn på "samhällskontraktet" mellan stat och familj.