Stöd till anhörigvårdare i Västsverige genom användandet av informationsteknik: Erfarenheter från EU-projektet ACTION - Magnusson, Lennart; Hanson, Elizabeth; Johansson, Conny; Andersson, Birgitta (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Det övergripande målet med EU-projektet ACTION (Assisting Carers using Telematics Interventions to meet Older persons' Needs) var att öka autonomi, självständighet och livskvalitet för äldre och handikappade och deras anhörigvårdare, genom att erbjuda dem information, utbildning och stöd i hemmet med hjälp av modern informations- och kommunikationsteknik. Denna artikel fokuserar på fyra familjer i Västsverige som använde ACTION servicen i sina hem. Pseudonymer har använts för att skydda deras identiteter. Artikeln belyser särskilt familjernas individuella vårdsituationer, initiala förväntningar på ACTION och deras erfarenheter av det system och den service som utvecklats inom projektet. Viktiga frågor diskuteras och rekommendationer görs för framtida forsknings- och utvecklingsarbete.