Psykiatrisk tvångsvård : - alternativa perspektiv - Kjellin, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Forskningsintresset för tvångsvården inom psykiatrin har ökat under de senaste decennierna såväl i Sverige som internationellt. Till en början betraktades patienter som formellt är intagna med stöd av gällande tvångsvårdslagstiftning som utsatta för tvång, medan de formellt frivilligt vårdade inte ansågs vara det. Stora skillnader i tvångsvårdens omfattning mellan länder, och mellan regioner inom länder med enhetlig lagstiftning, rapporterades. Tvångsbegreppet har därefter vidgats sedan flera studier visat på en bristande överensstämmelse mellan patienternas formella legala status och patienternas rapporterade upplevelser av tvång i den psykiatriska vården. Mätmetoder har utvecklats för att studera av patienten upplevt tvång som såväl beroende som oberoende variabel. Etiska konflikter ur olika aktörers perspektiv vid utövande av tvång i psykiatrin har studerats empiriskt, anhörigas situation har uppmärksammats liksom erfarenheter och attityder hos personal och allmänhet. I ett pågående nordiskt forskningsprogram sker en jämförelse av psykiatrisk tvångsvård mellan de nordiska länderna med avseende på lagstiftning, officiellt redovisad omfattning samt patientupplevelser. Kunskaper om under vilka förutsättningar och på vilket sätt inslag av tvång i psykiatrisk vård kan ge ett bättre vårdresultat än om tvång inte används saknas dock fortfarande