Att byta organ eller bli en ny människa: Transplantation från allmänhetens och organmottagares perspektiv - Sanner, Margareta A. (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Transplantationsverksamheten ställer existentiella frågor på sin spets, t ex om gränsen mellan liv och död, vad döden betyder, vad mänsklig identitet är, var skiljelinjen mellan individer och mellan arter går, vad som är natur och kultur och vad som är kropp och vad som är själ. Det är således ett emotionellt laddat område och enskilda personers akuta behov av organ i en livshotande situation ger dramatik åt scenariot. Försöken att öka organtillgången och få fram bättre lämpade organ genom utveckling av xenotransplantations och stamcellsforskningen har mytiska drag som är fantasieggande och science-fiction betonade. I artikeln beskrivs två studier som undersöker föreställningar och reaktioner inför transplantation, dels allmänhetens reaktioner i en hypotetisk situation, dels transplanterades upplevelser efter transplantationen.