Temaledare: Psykiatrisk FoU - Kjellin, Lars; Sandlund, Mikael (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Psykiatri (grekiska för 'själsläkekonst') är en konst och ingen enkel sådan. Psykiatrins cirka 200 år korta historia som medicinsk verk samhetsgren är inte alltigenom hedrande för disciplinen. Stora mentalsjukhus, lobotomi och omyndighetsförklaringar bör visserligen förstås i relation till det som ideologiskt, etiskt och kunskapsmässigt gällde då, hellre än värderas med dagens måttstockar. Troligen finns det inslag i dagens psykiatriska vård som om 50 år kommer att framstå som oetiska och baserade på fördomar snarare än på kunskap. Utvecklingen har gått framåt på många områden, men i psykiatrins tradition finns drag av maktfullkomlighet, och ett underskott av lyhördhet för det patienten och de anhöriga har att säga.