RIKSÄT - Det första psykiatriska nationella kvalitetsregistret - Lago, Carl; Norring, Claes (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar (NÄT) är ett projekt i samverkan mellan landstingen i Örebro och Östergötland. Under tre år (2002-2004) finansieras NÄT fullt ut av dessa två landsting. Därefter bidrar de endast med ett basanslag och övrig finansiering får sökas på annat håll. NÄT har i dagsläget ungefär fyra heltidstjänster fördelade på 6-7 personer. Organisatoriskt är NÄT placerat vid Psykiatriskt forskningscentrum i Örebro. Syftet med NÄT är att samordna och stimulera kunskapsutveckling kring vård och prevention av ätstörningar genom att bygga upp ett välfungerande kunskaps- och informationsnätverk och en bred elektronisk informationsportal för allmänhet, patienter, anhöriga och experter. Därigenom ska NÄT bidra till en mer produktiv kunskapsutveckling, en snabbare och bredare kunskapsspridning samt, på sikt, en effektivare användning av resurserna för vård och prevention av ätstörningar. RIKSÄT, ett nationellt kvalitetsregister för ätstörningsvård, drivs inom ramen för NÄT.