Kvalitetsstjärna - metod för regelbunden patientuppföljning - lvarsson, Bo; Sonesson, Ove (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Västra Götalandsregionen omfattar f d Skaraborgs och Älvsborgs läns landsting, Bohuslandstinget och Göteborgs stads sjukvård med ca 1,5 miljoner invånare. Att skapa en ny struktur utifrån olika kulturer tar tid. Ett redskap för detta utgörs av att medicinska sektorsråd har upprättats för ett stort antal specialiteter inom sjukvården inklusive vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatrin. Dessa kan bland annat initiera strategiska verksamheter av gemensamt intresse. FoU-verksamheten bedrivs fortfarande huvudsakligen med de olika sjukhusgrupperna som bas. Medel för stöd till FoU-verksamheter kan därtill sökas regionalt, varvid det prioriteras att projekt är "gränsöverskridande" mellan de tidigare landstingsgränserna. Psykiatri Östra i Göteborg har som betjäningsområde stadsdelarna Nordost och Söder samt Hisingen, tillsammans ca 240.000 invånare. Psykiatri Östra innefattar 12 större öppenvårdsmottagningar och 100 vårdplatser, dvs. all specialistpsykiatri i öppen vård och sjukhusbunden vård förutom rättspsykiatri och äldrepsykiatri. Verksamhetsområdet, som har drygt 450 personer anställda, varav 57 läkare, betonar en helhetssyn på patienten och psykisk sjukdom vilket innebär att biologiska, psykologiska och sociala faktorer ska beak tas i diagnostik och behandling. Därav följer ett tvärprofessionellt arbetssätt med formering i psykiatriska team runt patienten. Verksamhetsområdet har en uttalad ambition att bedriva en humanistisk inriktad psykiatri som framhåller patientens integritet och människovärde. Verk samheten stödjer aktivt forskning och utvecklingsarbete. Personalmässigt finns som FoUU resurs tre utvecklingssekreterare, en kvalitetssamordnare och en forskningssköterska.