Det sönderslagna fönstret - Karlberg, Ingvar (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Vi ser i vårt samhälle bekräftelser på "The broken window's theory". Ett exempel är de omfattande sjukskrivningarna. Eftersom ingen "lagar det trasiga fönstret" kan hedervärda medborgare "sjukskriva sig" när tillvaron känns tung - utan en strkt medicinsk anledning. Sjukskrivning kan användas som vapen i konflikter på arbetsplatsen och till och med på arbetsmarknaden. Försäkringskassornas låga rehabkompetens, Riksförsäkringsverkets passivitet, läkarnas medverkan och den politiska flatheten inför fenomenet är häpnadsväckande. Samtidigt vet vi att en minimal andel av de långtidssjukskrivna återgår i arbete och att överdödligheten i gruppen är hög. Frågan är om det saknas socialmedicinska analyser eller politiska åtgärder? Mitt svar är klart, det sönderslagna fönstret måste lagas