Temaledare ICF är ett verktyg med många användningsområden - a Swiss Army Knife? - Smedby , Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
ICF kan vid första påseendet verka avskräckandet stor och alltför komplicerad. (Där för finns också en kortversion vid sidan av den fullständiga.) Det är dock sannolikt så att olika professioner och verksamheter kommer att utnyttja olika delar av klassifikationen och dess begreppsapparat. Det är en av de slutsatser man kan dra av den samling av artiklar som ingår i det här temanumret. Sjukgymnaster, arbetsterapeuter och rehabiliteringsmedicinare är i sin verksamhet inriktade på att beskriva och be döma kroppsfunktioner och sättet att utföra aktiviteter, varför dessa avnitt i klassifika tionen blir centrala för dem. Med tanke på att rehabiliteringens övergripande syfte är integration i samhället blir dock även de andra perspektiven i ICF viktiga inom rehabiliteringen.