Besöksfrekvenser för unga och äldre efter införandet av avgiftsfrihet för patienter yngre än 20 år - Jordin, Bo; Engholm, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Landstingen införde 1998 avgiftsfrihet för patienter yngre än 20 år. En fråga, som då diskuterades, var huruvida en väntad ökning av ungas läkarbesök skulle kunna leda till sämre tillgänglighet för de äldre. Artikeln redovisar frekvenser av besök under 1996-1999 vid ett urval av mottagningar/betjäningsområden. Vid samtliga studerade mottagningar är besöksvolymerna för de unga 15-20 procent högre efter borttagande patientavgifter än under de närmast föregående två åren. Också för de äldre - 20 år eller äldre - är besöksvolymerna högre under 1998. I relativa tal är ökningen mindre, ca 3-5 procent men i absoluta tal av samma storleks ordning som för de yngre. Nämnda mönster föreligger i såväl primärvården som i den specialiserade öppna vården. Några skillnader tycks inte finnas mellan tätort och landsbygd. Det förhållandet att den totala besöksvolymen ökat 1998 jämfört med tidigare antyder att andra faktorer än patientavgifterna har betydelse för sökbenägenheten.