Att lyckas med implementering på lång sikt: – en nödvändighet för att uppnå folkhälsopolitikens åtta målområden - Guldbrandsson, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Att implementera det övergripande folkhälsopolitiska målet innebär en komplex implementeringsprocess. I den här artikeln ges en kort introduktion till viktiga aspekter inom implementeringsområdet. Det teoretiska ramverket Quality Implementation Framework (QIF), som fokuserar på konkreta aktiviteter för att uppnå implementering av god kvalitet, presenteras. Ursprunget till nio hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga granskades för cirka tjugo år sedan. Följande aspekter framkom då som bidragande till implementering: lokala behov, ekonomiskt pressad situation, extern finansiering, policydokument samt förekomst av en lokal folkhälsosektor. Idag finns tre av de nio insatserna kvar. Varför har dessa tre insatser fortlevt, men inte de övriga sex? Finns en implementeringsaspekt här? Behovet av stöd till implementering lyfts allt oftare inom folkhälsoområdet. Implementeringsforskningen bör därför få fortsatt finansiering, samtidigt som myndigheter bör bidra med kunskap och konkret stöd till implementering i det praktiska folkhälsoarbetet på regional och lokal nivå.