Nutrition och nutritionsstatus bland äldre - Rothenberg, Elisabet (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Friska äldre har bra matvanor och jämfört med rekommendationerna adekvat intag av energi och näring. Livsmedelsvalet har förändrats över tid på samma sätt som i befolkningen i dess helhet. Energiomsättningen sjunker med stigande ålder framför allt beroende på minskad fysisk aktivitet. Längd och vikt minskar. Låg vikt och viktförlust är associerad med överdödlighet jämfört med viktstabilitet. Optimal vikt tycks ligga något högre än för yngre individer.