Berättelser om väntans tid. : Kommunikativt hanterande av risk i fokusgruppssamtal om fosterdiagnostik - Wibeck, Victoria (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Att vänta barn är en omvälvande händelse. En graviditet kan karakteriseras som vad Anthony Giddens (1993) kallar ett "fateful moment", dvs någonting som är avgörande för en människa och som innebär genomgående förändringar i hennes livssituation. Margareta Bredmar, som har studerat samtal mellan barnmorskor och gravida kvinnor, säger följande: "I avgörande ögonblick ställs vi inför annorlunda situationer med risker men också med möjligheter. I sådana situationer förändras vår uppfattning om omvärlden liksom om de rutiner som konstituerar livet som någonting normalt och förutsägbart(...)" (1999, s 276). I och med att den medicinska tekniken blir alltmer avancerad och vanligt förekommande ökar människors riskmedvetenhet Gir Adelswärd & Sachs 1998). Hur ser då människor på risk i samband med graviditet i ett samhälle som präglas av tilltro till teknik? Hur hanteras denna risk kommunikativt när man i efterhand ska tala om den? Sådana frågor står i centrum i denna artikel, och jag ska försöka besvara dem genom att pröva tre olika typer av narrativ analys på två personliga berättelser som hämtats från en fokusgruppsstudie om fosterdiagnostik' . I mina analyser kommer jag också att beröra hur de övriga gruppmedlemmarna, som inte är de som initierar berättelserna, reagerar på, och också är med och samkonstruerar dessa. Jag har valt att göra näranalyser av några relativt korta exempel för att visa hur människors handlande och kommunikativa agerande på komplexa sätt är förbundet med många olika kulturella värderingar. Även i en kort sekvens av ett samtal om fosterdiagnostik förekommer olika hänsynstaganden och olika sätt att förhålla sig både till tekniken som sådan och till de skiftande åsikter människor kan tänkas ha om den. Genom att analysera ett litet material på djupet hoppas jag kunna väcka frågor om hur risk i samband med graviditet kopplas till mer underliggande tankefigurer som berör synen på individens handlingsutrymme