Rehabiliteringsforskning - ett område med stor samhällsrelevans - Ekholm, Jan; Bergroth, Alf; Berglind, Hans; Eriksen, Tor; Vahlne Westerhäll, Lotta (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
I detta temanummer presenterar vi en "huvudartikel" om rehabiliterings vetenskap som mångvetenskaplig diskurs. Artikeln är en utveckling av tidigare publicerade artiklar i Socialmedicinsk tidskrift år 1995 och 1997 och en skrift som utgavs till CSF:s femårs-jubileum 1998 som hade titeln Arbetslivsinriktad rehabilitering- på väg från mångvetenskap till tvärvetenskap. Vi presenterar här ett försök att kombinera kunska perna från olika vetenskapliga discipliner för att bättre kunna studera de förhållanden och processer som gör att människor på grund av sjukdom och liknande svårigheter hamnar vid sidan om arbetslivet. Syftet är att finna lämpliga åtgärder för att förebygga och motverka en sådan utveckling. I artikeln presenteras en modell som innebär ett ytterligare litet steg i riktning mot tvärvetenskap.