Överföring av krigstrauma till nästa generation - Fried, Hedi (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Hedi Fried, leg psykolog, författare räddades tillsammans med sin syster Livia Fränkel ur koncentrationslägret Bergen Belsen 1945 och kom med Röda korset till Sverige. Med koncentrationslägrens fasor bakom sig längtade hon mest efter att någon skulle kalla henne för "lilla vän". I artikeln tar hon upp om överföring av krigstrauman till nästa generation. Sen flera år tillbaka är Hedi Fried och hennes syster engagerade i att förmedla kunskap om Förintelsen och att motverka rasism och främlingsfientlighet. Hedi Fried har skrivit flera böcker och fått flera utmärkelser, bl a lllis quorum-medaljen av åttonde storleken och tilldelades utmärkelsen Årets europe 1999.