En modell för rehabiliteringsbedömining i hälso- och sjukvården - Fahlström, Martin; Öhman, Anna-Karin; Andersson, Sven-Olof (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
I början av 1995 initierades i Umeå sjukvård en utredning för att peka ut områden som behövde utvecklas för att människor med behov av rehabilitering skulle få en förbättrad livskvalitet. Olika aktörer hade skilda uppfattningar om innebörden av begreppet rehabilitering. Definition och tillämpning av begreppet varierade såväl inom som mellan olika yrkeskategorier. För att konkretisera de problem som kan uppstå i patienternas kontakter i hälso- och sjukvården utarbetades en modell för att beskriva olika grupper med olika behov av rehabilitering. Modellen kan användas för bedömning av rehabiliteringsbehov hos den enskilde patienten och rehabiliteringsverksamhet vid en enhet eller inom ett område. Modellen kan också användas för handledning av personal och för att följa en rehabiliteringsprocess.