Malmöundersökningen - Furu, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
"Det finns en stor svensk undersökning om sambandet mellan social bakgrund, skolutbildning och framgång senare i livet som såvitt jag förstår är rätt enastående i sitt slag i världen men som dock väckt föga uppseende hos oss. Undersökningens tillkomst har något av modern vetenskaplig saga över sig och förtjänar en liten berättelse för sig. Det var en gång för ett 30-tal år sedan" ..... Så skrev läkaren Gustav Jonsson - "Skå-Gustav" - i sin bok "Att bryta det sociala arvet" (1; s. 52). Beskrivningen gällde Malmöundersökningen, den studie som planerades och genomfördes av skolpsykologen Siver Hallgren år 1937-38 som licentiatavhandling vid Lunds universitet (2). När "Skå-Gustav'' beskrev Malmöundersökningen år 1973, var undersökningspersonerna 45 år gamla. Sedan dess har det nu gått tjugosju år och ytterligare data har insamlats. Den senaste enkätuppföljningen gjordes år 1994, då undersökningspersonerna var 66 år gamla och folkpensionärer. Frågeställningarna i de olika uppföljningsstudierna speglar inte bara populationens levnads stadier. De speglar samtidigt tidsandan, samhällsförändringar och frågor som var föremål för diskussion i samhället vid olika tidpunkter - faktorer som kan belysas och analyseras genom att studera denna normalpopulation i ett livsloppsperspektiv. I rapporter från Malmöundersökningen kan man också följa hur metoderna har utvecklats över tid när det gäller insamling, lagring, bearbetning och tolkning av data.