Somatoformt smärtsyndrom: Patientens upplevelse av vårdpersonalens förhållningssätt - Krafft, Berit; Nyström, Curt (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Långvarig smärta omfattar människans alla dimensioner och kan leda till en livskris, en hög stressnivå och dysfunktionella psykiska försvar som kan medföra svårigheter med nyorientering. Diagnosen somatoformt smärtsyndrom förbises ofta bland patienter med ospecifika symtom. Detta medför risk för inadekvat behandling, som kan bidraga till att underhålla ett långdraget smärttillstånd. Ett professionellt omhändertagande av patienten grundas på en gemensam begreppsram för hälso- och sjukvårdspersonal med respekt för patientens livsvärld. Studien har integrerat kvalitativ och kvantitativ metod i analogi med tvärvetenskap. Kvantitativ metod i form av strukturerade skattningsinstrument kan visa på regelbundenheter i flerdimensionella mönster medan kvalitativ metod redovisar processer som baseras på de variabler som identifierats.