Epidemiologisk forskning om psykiatrisk sjukfrånvaro och sjukfrånvaro bland psykiskt sjuka - Hensing, Gunnel (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser ökar. Trots detta är nivåerna låga i jämförelse med hur vanliga psykiska sjukdomar som depressioner, ångestsjukdomar, alkoholmissbruk och psykoser är i befolkningen. Den psykiatriska sjukfrånvaron är en underskattning av det verkliga sambandet mellan psykisk ohälsa och nedsatt arbetsförmåga. Epidemiologisk forskning av sjukfrånvaro bland kvinnor med psykiska problem visar att de har fler sjukfall och sjuk dagar än kvinnor utan psykiska problem. Detta gäller särskilt sjukfrånvaro i rörelseorganens sjukdomar. Det finns också intressanta könsskillnader när det gäller den psykiatriska sjukfrånvaron. Kvinnor är oftare sjukskrivna, medan männen har längre sjukfall. Får kvinnor sämre behandling, vilket leder till att de på nytt blir sjukskrivna? Eller är det helt enkelt svårare för män att återgå till arbetet efter en sjukskrivningsperiod för psykisk sjukdom på grund av den traditionella mansrollen, där män förväntas vara "starka"? Både kvinnor och män som arbetar i extremt mans- respektive kvinnodominerade yrkesgrupper har förhöjd psykiatrisk sjukfrånvaro, vilket kan bero på ökade prestationskrav och svagare socialt stöd för könet i minoritet på arbetsplatsen