Gruppsamtal för barn till missbrukare: Ett samverkansprojekt mellan personal från Alkohol- och Narkotikakliniken och Barnpsykiatrin i Malmö - Zetterlind, Ulla; Ekdahl , Helena; Hansson , Karin; Sonestedt, Jan; Ljungblad , Rickard; Eklöf , Veronica; Åberg-Örbeck, Kirsten (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
I Malmö startade hösten 1993 ett fristående samverkansprojekt mellan personal från Alkohol och Narkotikakliniken och Barn- och Ungdomspsykiatrin; Gruppsamtal för barn till alkoholmissbrukare. Denna gruppverksamhet pågår fortfarande och vänder sig till barn och ungdomar mellan 9-25 år. Grupperna är små (5-6 deltagare), slutna och åldersanpassade. Barnen och ungdomarna erbjuds sammanlagt 20 gruppträffar och följs därefter upp var 6:e månad under tre års tid. I gruppstödet ingår också tre fristående föräldraträffar. Deltagandet i grupperna har hittills kunnat hållas kostnadsfritt p g a externa ekonomiska bidrag. Under åren 1995 -1996 stöddes projektet av det statliga stimulansbidraget för specifik habilitering och rehabilitering från Socialstyrelsen. Att arbeta över vårdgränserna har kunskaps- och behandlingsmässigt varit givande och responsen från barn och föräldrar har varit positiv. Samverkan mellan vårdinstanserna, missbruksbehandling och barnpsykiatri, har också gjort övergången smidigare när det gäller fortsatt hjälp till familjerna i form av familjeterapi, anhörigstöd, missbruksbehandling eller när det gäller enskilda barns fortsatta behov av hjälp via barnpsykiatrin.