Gunnar Inghe stakade ut kursen för svensk socialmedicin - Janlert, Urban; Diderichsen, Finn (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Gunnar Inghe (1910–77) lade på många sätt grunden till den nordiska socialmedicinen. Han var den första socialläkaren i Stockholm, och var den första redaktören för Scandinavian Journal of Social Medicine. Han var professor i socialmedicin 1961-75. Vi var hans två sista doktorander. När vi nu ser tillbaka på Socialmedicinsk tidskrifts (SMT) 100 åriga historia blir det tydligt att den kurs Gunnar Inghe stakade ut för svensk socialmedicin kom att få avgörande betydelse inte bara för svensk, men också nordisk socialmedicin, folkhälsovetenskaplig forskning och socialpolitik. Denna artikel är en översatt och utökad version av en artikel publicera i Scand J Publ Health (Diderichsen & Janlert 2023).