Ett 35-års perspektiv på en vårdkris för gamla: Polhemsgården och Södermalms privata sjukhem - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
En "vårdskandal" presenterades 13 oktober 1997 i massmedia, där undersköterskan Sara Wägnert framförde stark kritik mot vården på Polhemsgården. Det blev omedelbart en stark generell och lokal respons såväl i media som på den politiska nivån. I följande artikel berättas en liknande historia gällande förhållandena i äldrevården i Stockholm 1963. Den gången var dock en huvudlinje det starka skyddet för makthavarna det vill säga myndigheterna och deras tjänstemän, vederbörande sjukhemsföreståndarinna och dåvarande Medicinalstyrelsen. Patienternas ställning var mycket svag liksom de anställdas och de anhörigas. Debatten kring äldrevården ledde den gången till en ny stadga för privata sjukhem som förbättrade situationen. Men huvudproblemet vad samhället gör för sina gamla och sjuka och lidande kommer alltid att finnas.