Temaledare: Värdeladdade ideal och praktisk verklighet - Ternestedt, Britt-Marie; Andershed, Birgitta; Sahlberg Blom, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Vården av döende finns på den samhälleliga dagordningen. Intresset och engagemanget bland många som arbetar inom vården är stort. Det syns bland annat genom behovet av konferenser, seminarier och fortbildning omkring döende och död och det syns även genom att alternativa vårdformer för döende människor växer fram inom kommuner och landsting. Intresset syns även genom att allt fler forskare engagerar sig i dessa frågor. Engagemanget finns, det är tydligt. Detta temanummer, "En god död - vad innebär det?", vill framförallt stimulera diskussionen om betydelsen av att allmänt värdeladdade mål och riktlinjer som värdig död, respekt för integritet, självbestämmande och individualiserad värd ges en ökad konkretion. Vad innebär det på det praktiska basplanet.