Symptomkontrollens betydelse i den palliativa vården - Strang, Peter (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Inom den palliativa vården beaktar man både fysiska, psykiska, sociala och existentiella komponenter. Fysisk symtomlindring omfattar således primärt bara en av de fyra dimensionerna, men en bristfällig symtomkontroll får sekundärt omfattande psykiska, sociala och existentiella konsekvenser. T ex kan dålig smärtlindring öka graden av ångest, nedstämdhet, skapa negativa sociala konsekvenser samt aktivera existentiell ångest.