Att följas åt till döden men inte tala om den: - kan vi förstå tystnadens värde? - Bolund, Christina (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
I artikeln förs en diskussion om öppen kommunikation mellan läkare och svårt sjuka och döende patienter. Christina Bolund beskriver hur utvecklingen gått från att dölja sanningen för patienten till consensus om information om t ex cancerdiagnos. Hon betonar vikten av att bemöta patienten med nyfikenhet och en utforskande attityd. Hon poängterar patientens självbestämmande och möjlighet att själv välja vad hon/han vill kommunicera om. Diskussionen förs utifrån patientberättelser där patienterna har det gemensamt att de trots samtalskontakt har avstått från att tala om döden trots inbjudan och övergång till palliativ vård. Genom att ge patienten möjlighet att välja och tala på sina egna villkor kan beredskapen öka för att möta människor med individuella olikheter.