Tandläkares handlingsutrymme och engagemang att utveckla teamarbete - Franzén, Cecilia (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Teamarbete lyfts fram i statliga rapporter som en lösning på tandläkarbrist genom att det innebär att övrig tandvårdspersonal övertar arbetsuppgifter från tandläkare. Inom tandvården ses tandläkare som nyckelpersoner för utvecklingen av teamarbete i rollen som teamledare och genom sin autonomi i patientarbete. Syftet med artikeln var att undersöka hur tandläkare upplevde sitt handlingsutrymme att förverkliga sin önskan om teamarbete i en tandvårdsorganisation och vad handlingsutrymmet betydde för utvecklingen av teamarbetet. Resultaten visade att tandläkare hade handlingsfrihet att fatta beslut om hur arbetet ska fördelas men reducerad handlingsförmåga att realisera sin önskan. Handlingsförmågan begränsades av brist på tandvårdspersonal men också av motarbetande tandvårdspersonal och bristande stöd från klinikchefer. Tandläkares begränsande handlingsförmåga ledde till minskat engagemang, vilket försvårade utvecklingen av teamarbete.