Temaledare: Hälso- och sjukvårdskuratorn - möjligheter och utmaningar i den moderna sjukvården - Hansson, Kristofer; Edman , Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2022)
Hälso- och sjukvårdkuratorn har en särställning inom den svenska hälso- och sjukvården. Med sin socialvetenskapliga och interdisciplinära kompetens bevakar och adresserar kuratorn frågor angelägna inom det socialmedicinska sammanhanget. Genom att placera människans hälsa och sjukdom i en samhällelig kontext bidrar kuratorn med ett samhällsvetenskapligt perspektiv på, till exempel, vilka sjukroller som kan generera problematiska levnadsförhållanden och hur olika typer av sårbarhet påverkar mående. Det vill säga, med sin förankring i socialt arbetet har kuratorn unika förutsättningar för att se, stödja och behandla patienter och deras närstående. Mot denna bakgrund har vi välkomnat bidrag från olika discipliner med varierande metodologiska ingångar och frågeställningar. I numret samlar vi forskning om både interventioner och behandlingar, yrkesrollens funktion och utmaningar, och kritiska reflektioner över hälso- och sjukvårdskuratorns arbetsvillkor.