Föräldrastöd på universell nivå: En forskningsöversikt - Stattin, Håkan; Enebrink, Pia (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Abstrakt I denna artikel summeras vad vi känner till om effekterna av universellt föräldrastöd. En separat redovisning ges av den internationella och den nordiska litteraturen. Artikeln ger en kort summering av de teoretiska baserna i gängse föräldrastödsprogram; erfarenheterna av de utvärderingar som gjorts och de förhållanden som utvärderats; rekrytering och bortfall, svagheter som man kan spåra i utvärderingar; skillnader mellan mammors och pappors erfarenheter, och differentieringen mellan preventiva och promotiva program. Artikeln avslutas med ett antal slutsatser. Abstract This article summarizes what we know about the effects of universal parenting programs. A separate account is given to the international and the Nordic literature. The article provides a brief summary of the theoretical bases of current parenting programs; the experiences of the evaluations and the conditions evaluated; recruitment and retention; weaknesses that can be detected in the evaluations; differences in the experiences of mothers and fathers, and the differentiation between preventive and promotive programs. The article concludes with some conclusions.