Seriously injured road users in rural and urban road traffic in a Swedish region – a Vision Zero perspective - Värnild, Astrid (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Sverige har mål för trafiksäkerhet baserade på Nollvisionen. I Nollvisionen är gångtrafikanter som skadas i singelolyckor inte definierade som vägtrafikanter, trots att de rör sig i samma område som vägtrafikanter med fordon. Gångtrafikanter i singelolyckor ingår i avhandlingen, som studerar utvecklingen av allvarligt skadade på statliga och kommunala vägar under 2003-2017 då Nollvisionen implementerades. Tre av studierna i avhandlingen är tvärsnittsstudier med data från Region Västmanland under tolv till femton år. Data i den fjärde studien är baserad på analys av tio regionala infrastrukturplaner.