Komplex helhetsstyrning - att integrera allt med allt - Svensson, Petra (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Abstract Alltfler frågor benämns idag som komplexa och som en del av en större helhet. Inom Agenda 2030 illustreras detta av 17 målområden som är en del av hållbar utveckling. De komplexa helhetsfrågorna hanteras ofta genom att de förläggs på strategisk nivå i den offentliga organisationen, för att helhetsperspektivet ska uppnås. I denna artikel diskuteras några olika politiska och organisatoriska konsekvenser av denna styrning. Artikeln bygger på intervjuer och workshops med tvärsektoriellt arbetande aktörer i offentlig sektor. An increasing number of issues are today referred to as complex and as part of a comprehensive unity. In Agenda 2030, this is illustrated by 17 goals, which are a part of sustainable development. The complex comprehensive issues are often dealt with by being placed on the strategic level in the public administration, in order meet the comprehensive aspects. In this article, some organizational and political consequences of this governance approach are discussed. The article builds upon interviews and workshops with cross-sectoral workers in the public administration.