Mäns våld mot kvinnor - dess samhälleliga och interpersonella betydelse - Holmberg, Carin (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Mäns våld mot kvinnor diskuteras utifrån dess koppling till samhälleliga könsmaktstrukturer. Holmberg pekar på hur politiska begrepp under de senaste tio åren omdefinierats och blivit allt mer könsneutrala vilket i sin tur osynliggör det faktum att våldet i en överväldigande majoritet av fallen handlar om mäns våld mot kvinnor. Sedan diskuteras uppbrottsprocessens och dess tre faser: Att lämna, Att bli fri, Att förstå. Samtliga tre processerna tycks nödvändiga för att kvinnan ska kunna lägga våldet bakom sig. Slutligen lyfts betydelsen av att uppmärksamma familjedjur i uppbrottsprocessen och hur mannen använder djuret för att hindra kvinnan från att bryta upp.