Suicidprevention genom händelseanalyser– en del av det sociala arbetet - Westehäll, Lotta Vahlne (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
Sammanfattning Suicidprevention genom händelseanalyser– en del av det sociala arbetet I artikeln undersöks om det finns ett tydligt krav på suicidprevention i den rättsliga kontext som rör socialtjänsten. Suicidprevention genom rapportering, dokumentation och utredning undersöks, då framför allt suicidprevention genom risk- och händelseanalysarbete. IVO:s skyldighet att informera om genomförda händelseanalyser av självmord diskuteras liksom förekomsten av myndighetsstöd. Rättsliga kontrollåtgärder avseende genomförande av suicidpreventiva åtgärder behandlas slutligen. Summary Suicide Prevention through Accident Analyses – a Part of Social Work In the article an investigation is made if there is a clear demand of suicide prevention in social welfare law. Suicide prevention by reporting, documentating and investigating are carried out, above all through risk and accident analyses. The duty of the Health and Social Care Inspectorate, informing of implemented suicide accident analyses, is discussed. Moreover, authority support in the area is an issue considered. Legal control measures concerning the fulfillment of suicide actions are finally dealt with.