Hur kan vi utveckla ”Embodied Compassion” på våra arbetsplatser? Does out of our bodies means out of our minds? - Bojner Horwitz, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
Under de senaste åren har ett samarbete pågått mellan Karolinska institutet, Helsingfors universitet och Stanford University kopplat till compassion och embodiment. ”Co-passion” är samlingsnamnet för ett projekt som ägt rum på olika arbetsplatser i Finland under ledning av Professor Anne Birgitta Pessi. Projektet har mynnat ut i berikande kunskapsutbyten, flertal publikationer samt en bok om compassion i arbetslivet, vilket är upprinnelsen till denna artikel. Vi sammanfattar här en konceptuell modell som illustrerar hur compassion kan se ut på arbetsplatsen utifrån ett förkroppsligat perspektiv; compassions olika ansikten beroende av kontext och utrymme, hur det känns att bevittna compassion i kroppen, hur konst kan påverka compassion samt rumsliga dimensioner av compassion.