Cochleaimplantat att återskapa ett sinne blev personligt för Hans Rosling - Gyllenram, Ann-Charlotte (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
Cochleaimplantat att återskapa ett sinne blev personligt för Hans Rosling då barnbarnet insjuknade i bakteriell meningit orsakad av invasiva pneumokocker. Hans insåg att en patientorganisation för föräldrar till barn med cochleaimplantat kunde förse honom med kunskap grundat på erfarenheter bredvid medicinsk kunskap från läkare. Rosling blev en aktiv medlem i Barnplantorna. Ett gemensamt initiativ ledde till att vaccin mot pneumokocker inlemmades i barnvaccinationsprogrammet (1 januari 2009). Ett stort påverkansarbete på Socialstyrelsen från Hans Rosling och kollegor, Barnplantorna och en familj som med sitt barn i massmedia gav meningit och cochleaimplantat ett ansikte. Familjen var Roslings son med familj. Hans Rosling utmanade dövrörelsen som är emot CI på barn. Han utmanade även CI-behandlande sjukhus och leverantörer av CI med sin klarsynthet.