Med Hans Rosling till Vietnam på jakt efter en ny diabetesbehandling - Östenson, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
Detta är historien om när Hans Rosling bjöd mig att följa med honom till Hanoi Medical University (HMU). Han avsåg förstås inte bara att introducera mig för det fascinerande Hanoi och Vietnam, utan främst att få mig att bli handledare för en doktorand med sikte på diabetesstudier, stödda av Sida- Sarec. Detta blev inledningen till att långt samarbete med HMU och har så här långt lett till två doktorsavhandlingar och två master-avhandlingar för vietnamesiska studenter. De har undersökt och visat på nyttan av flera traditionella medicinalväxter som anti-diabetisk, blodglukossänkande behandling, inklusive två små men illustrativa randomiserade, placebo-kontrollerade kliniska studier med ett standardiserat "te" eller extrakt av en av de effektiva växterna, Gynostemma pentaphyllum.