Kan vi utvidga det naturliga experimentet? - Sundström, Gerdt (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Mats Thorslund argumenterar för en mer medveten äldrepolitik: jag kan bara hålla med! Och möjligen tillfoga att balansen mellan vad man lägger på det som numera heter "hjälp i hemmet" och "särskilt boende" är en viktig fråga där många kommuner - inklusive vårt åskådningsexempel Motala - inte kan svara på hur det förhåller sig. Många kommuner tycks inte ha någon målsättning för detta: i flera fall har jag sett hur man sagt i policydokument att nu måste vi satsa mer (när friska statliga pengar utlovas) och hemtjänsten skall få mer. Men när man tittar på vart pengarna i praktiken går, så är det huvudsakligen till "särskilt boende". Skandaler på 1950-talet lyckades driva fram en vettig satsning på omsorg för de hemmaboende; skall det behöva upprepas?