Det korta livet: Tidsupplevelsens betydelse för arbetsmotivation och rehabilitering - Jeppsson Grassman, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
I en longitudinell studie av synskadade, kroniskt sjuka människor där data samlats in under 18 år visade det sig att "det korta livet'' framträdde som ett allt tydligare tema i de intervjuades berättelser, över tid. Analysen visade att detta tema hade betydelse för förståelsen av de val och prioriteringar som de intervjuade gjorde, liksom för deras anpassningsstrategier, allmänna livsplanering och förändringar av denna. De intervjuades motivation till rehabilitering och arbete var ett område som tydligt påverkades av deras upplevelse av tid och "tid kvar". Flera bland de intervjuade har livslopp som stakas ut av successivt försämrad hälsa och allt svårare funktionsnedsättningar. Syftet med denna artikel är att, med stöd av resultaten, diskutera arbetsmotivation och rehabilitering från ett livsloppsperspektiv, med fokus på förändringar och det personliga tidsperspektivets betydelse. Det är viktigt att ha lyhördhet inför dessa teman i det praktiska rehabiliteringsarbetet när det gäller människor som har kroniska sjukdomar och/eller funktionshinder. Det är en slutsats som dras.