Feministisk forskning inom medicinen - var står vi idag? - Hammarström, Anne (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
I artikeln görs en kritisk analys av hur genus begreppet används inom medicinen av idag. Slutsatsen blir att oberoende av om vi använder genus, könsteori, feminism eller andra begrepp måste vi definierara begreppen och de teoretiska referensramar vi använder, med utgångspunkt i analys av kön som konstruktion, relation och maktordning. Dessutom borde feminism bli accepterad inom medi cinen. Exempel på backlash redovisas vad gäller samhällets syn på våld mot kvinnor samt utifrån den statliga bemötandeutredningen. Slutligen ges några visioner inför framtida feministisk medicinsk forskning.