Gör vi dygd av tvånget och kvinnor till mäns motsatser? - Forssén, Annika (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
När vi i och genom vår forskning lyfter fram kvinnors arbeten, styrkor och kompetenser - som de formats i vårt könsuppdelade samhälle - bidrar vi till att stärka många kvinnor. Det är också vår avsikt. Men finns där några risker i ett sådant projekt? Kan vårt nödvändiga synlig- och värdiggörande förstärka, eller åtminstone brukas till att förstärka, rådande normer? Tenderar vi dessutom att generalisera i alltför hög grad, göra kvinnor lika, och därigenom förbise sådant som bryter mönster och visar på möjligheter till förändring? Några enkla svar eller lösningar på dessa frågor finns inte men med en självkritisk granskning av våra egna förhållningssätt, teorier och metoder kan våra tankebanor måhända förändras.