Att fråga om kvinnomisshandel - Flobecker, Pia; Hammarström, Anne (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Våld, förtryck och andra övergrepp mot kvinnor för blir ofta dolda. En orsak är att det finns ett motstånd bland vårdgivarna att fråga. Syftet med projektet var att utveckla en metod att fråga kvinnor som sökte vård om de blivit misshandlade. Vår slutsats blev att förutsättningen för att skapa en dialog med en misshandlad kvinna är kunskap om normaliseringsprocessen och misshandlade kvinnors verklighet, att våga lyssna och att visa respekt för kvinnorna, förmåga till egen lyhördhet och beredskap att även se och reflektera över sig själv och sina egna värderingar