Feministiska perspektiv på omvårdnad - finns det? - Alex, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Inom ämnet omvårdnad på sjuksköterskeutbildningen betonas ett humanistiskt helhetsperspektiv på människan. Som lärare har jag upplevt det frustrerande att erfara att viktiga bakgrundsfaktorer för människors sjukdoms- och hälsoupplevelser som kön, klass och etnicitet inte synliggörs och betonas. Jag har via internationell litteratur sökt förekomst av feministisk analys inom ämnet omvårdnad. Sjuksköterskor som belyser omvårdnad utifrån ett feministiskt perspektiv analyserar i hög utsträckning dels innehållet i sjuksköterskeutbildningen, dels hur sjuksköterskans position är i arbetslivet. Det poängteras att det är viktigt för sjuksköterskestuderande och sjuksköterskor att medvetandegöra sin egen historia och roll inom hälso- och sjukvården