Psykisk hälsa och ALU-arbete: En pilotstudie - Grossi, Georgio; Nilsson, Michael (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
En grupp arbetslösa i ett ALU-projekt har jämförts med en referensgrupp av öppet långtidsarbetslösa som inte tagit del av någon arbetsmarknadsåtgärd. Jämförelsen har gällt psykisk och psykosomatisk hälsa samt den egna upplevelsen av 'kontroll'. Mät instrumenten har varit väl beprövade skattningsskalor. ALU-gruppen, varav 21% fått nytt arbete, visade i projektets slut signifikant högre psykiskt välbefinnande än referensgruppen. Denna skillnad hade upphört efter sex månaders uppföljning. Resultaten tyder på att arbetsmarknadspolitiska åtgärder vad gäller deltagarnas psykiska hälsa kan medföra gynnsamma effekter som dock upphör vid ny period av öppen arbetslöshet