Positiva erfarenheter med en processutvärderare i en intervention: en livstilskurs för nyanlända kvinnor från länder utanför EU - Ekblad, Solvig; André, Andreas (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
Studien ingick i ett större projekt ”Livsstilskurs för nyanlända kvinnor från länder utanför EU.” Processutvärderingen syftade till att följa livsstilskursen genom lärande utvärdering med fokus på process, brukarperspektiv samt att ge återkommande återkoppling till samtalsledarna. Fallstudiemetod utgjorde en metodologisk referensram för observationerna och som är lämplig för att undersöka sociala skeenden i sitt sammanhang. En lätthanterlig processutvärderingsmall användes. Deltagande observation av 145 deltagare genomfördes inom ramen för 14 omgångar med tolk (arabiska, somaliska, thai och ryska) som var totala antalet omgångar á fem tillfällen/omgång, totalt 70 tillfällen på lokal plats i Södertälje. För att försäkra sig om ökad förståelse för den problematik som nyanlända kvinnor möter är en livsstilskurs som utgår från evidens och erfarenheter, samt brukarperspektiv, viktig att processutvärdera.