Att utvärdera med processtänkande för lärande - Aytar, Osman; Söderlund, Anne (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
Förändringsprojekt kan utvärderas på olika sätt. Ett av sätten är att utvärdera med processtänkande vilket innebär att utvärderare är med i processen redan från början. Involvering av utvärderare redan i början av ett projekt kan innebära flera utmaningar både för själva projektet och utvärderarna. Denna studie handlar om att beskriva och analysera på vilket sätt och med vilka resultat ett perspektiv med processtänkande på utvärdering av Lärandeprojektet – Vård på lika villkor användes. Resultaten indikerar bland annat att det var ett bra val att ta in utvärderingsperspektiv redan i början av projektet. Det har i sin tur bidragit bland annat till att aktiviteterna under projektets gång haft betydelse för lärande och genomförande av projektet i sig.